Digitale Marketing, Social media, Zoekmachine marketing

Wat is er zo Pinteresting aan Pinterest?

Wat is er zo Pinteresting aan Pinterest?

Wat is er zo leuk aan Pinterest? Het is één groot prikbord, lekker plaatjes pinnen van je toekomstige droomhuis of recepten voor op je must-make-or-bake lijstje. Dit zijn slechts twee van de talloze onderwerpen die worden gepind op Pinterest.

Meerwaarde van Pinterest

De grote meerwaarde voor de gebruikers is dat je geïnspireerd wordt en lekker tussen de plaatjes door kunt struinen. Met de handige zoekfunctie is een bron van inspiratie binnen handbereik. Pinterest helpt om dingen te ontdekken die je wilt plannen, kopen en doen!

De grote meerwaarde voor bedrijven die aan de slag willen met Pinterest?

  • Je merk onder de aandacht brengen zonder het te schreeuwen
  • Zelf geïnspireerd worden door je (potentiële) klanten, feedback ontvangen
  • Pins worden snel gedeeld, er kan relatief snel ‘een olievlek’ ontstaan.
  • Dit social media platform is gebaseerd op interesses. Dit maakt het makkelijker om de juiste doelgroep aan te trekken
  • Fashion & Lifestyle staan in de top 3 van meest gepinde onderwerpen
  • Met Pinterest zit je vanwege de beelden veel sneller op emotie, en dus aankoop
  • Verkeer naar je website sturen

Met name de laatste kan heel interessant zijn. Uiteindelijk wil je de bezoeker direct met jou in contact brengen. Vanuit de pin doorklikken naar de website is dan ook een gewenste actie. Zorg daarom als je eigen pins toevoegd aan je boards, dat deze direct afkomstig zijn van je website/shop. Op die manier wordt de bezoeker direct naar de relevante pagina gestuurd en bijvoorbeeld niet naar de homepage.

Vrouwen hebben de broek aan

Uit de laatste cijfers van begin dit jaar blijkt dat Pinterest behoorlijk populairder is geworden in Nederland. 1,6 miljoen Nederlanders hebben een account waarvan 261.000 dagelijks gebruik maken van dit platform. Om je een idee te geven van de populariteit, vorig jaar waren het 1,1 miljoen Nederlandse accounts waarvan 131.000 pinners dagelijks actief waren.

Al vanaf dag één is Pinterest een platform met voornamelijk vrouwelijke gebruikers. In Nederland is de verhouding zelfs 84% vrouw en 16% man. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat met name de welvarende vrouw op dit platform actief is. Daarbij weet iedereen dat vrouwen meestal de beslissers zijn. Tel die twee factoren bij elkaar op en ga (vooral) als retailer aan de slag met Pinterest als je je kunt vinden in bovengenoemde doelgroep!

Inzicht in je pins

Ga je van start met Pinterest, of ben je al begonnen? Weet dan dat je toegang kunt krijgen tot de statistieken van je Pinterest account. Zo zie je hoe vaak je pins worden gedeeld of voor interactie zorgen.

Hierbij een stappenplan tot je bedrijfspagina inclusief statistieken:
1. Maak een bedrijfspagina aan op Pinterest of zet je huidige pagina om in een bedrijfspagina.
2. Vul je bedrijfsnaam en korte bio in en upload je bedrijfslogo of andere afbeelding.

3. Koppel als dat gewenst is, je Twitter en Facebook account.

4. Verifieer je website om toegang te krijgen tot de statistieken

5. Installeer de Pin It-button in je browser om makkelijk pins toe te voegen aan je boards. Klik hier voor de Pin it button in Chrome

6. Maak je eerste board. Geef het een naam, bijvoorbeeld “kaarsen & kandelaars”. Geef een omschrijving over het bord, “sfeer in uw huis met deze items” Geef aan onder welke categorie dit bord valt, “Huisdecoratie”. Maak je board aan

7. Start met het pinnen van kaarsen en kandelaars vanuit je website/shop – met behulp van je pin it button – en plaats ze op dit board.

8. Maak een aantal relevante boards aan en start met pinnen! Bouw het aantal boards rustig op, vul de boards eerst met behoorlijk wat pins voordat je weer een nieuwe aanmaakt.

9. Ga naar het tandwiel op je profiel en kies voor statistieken.

10. Je hebt nu inzicht in de resultaten van je eigen profiel van je publiek en van je website, mits je je website correct hebt geverifieerd. Voor een duidelijke instructie video over Pinterest statistieken kun je hier terecht.


Nu kun je achterhalen waar je publiek geïnteresseerd in is en waar deze mensen bijvoorbeeld wonen. Maar ook kun je zien welke pins voor de meeste interactiviteit zorgen. Kortom, interessante informatie wat je helpt met het bepalen welke thema’s ervoor zorgen dat jouw doelgroep getriggered wordt.


Ilona Jut
Geschreven door
Ilona Jut

Oprichter van Branding & More en gedreven digital marketeer. Is erg geïnteresseerd in de combinatie tussen marketing en psychologie en schrijft regelmatig over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing.


Gerelateerde artikelen


Contentkalender 2020

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2020. Ideaal om...

Contentkalender 2019

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2019. Ideaal om...

Flexwerken in Athene

Zon, zee, strand en… laptop! Een keer per jaar gaan Jolanda en ik samen op werkvakantie en combineren daarmee...