Content marketing, Digitale Marketing, Social media

Twittercongres 2015: wat heb je gemist?

Twittercongres 2015: wat heb je gemist?

Fanatieke Twitteraars, enthousiaste sprekers en een goede sfeer. Het eerste Twittercongres van Nederland is een feit. Keynote speakers Marc de Vries – Twitter Benelux Country Manager, Micha Coster – Mediapsycholoog en Steven van Belleghem – Auteur van When Digital Becomes Human & Conversation Manager gaven interessante inzichten. Praktijkcasussen werden vervolgens afgewisseld met Do It Yourself sessies waarbij iedereen van de nodige Twitter tips en adviezen werd voorzien. Uiteraard werd dit veelvuldig gedeeld via Twitter en Periscope waardoor het congres binnen no time trending topic was.

Twitter heeft een uitdaging

De dag werd afgetrapt door Marc de Vries (@marcdevries) – Twitter Benelux Country Manager – die ons een kijkje gaf in de ontwikkelingen van Twitter. De uitdaging voor Twitter is om mensen aan zich te binden en het aantal (actieve) Twitteraars te vergroten. Om dit doel te behalen worden platformen als Periscope ingezet. Periscope is een livestream waar derden (realtime) mee kunnen kijken met jouw activiteiten.

Na Marc gaf Stephan Fellinger (@Fellinger) – Eigenaar De Zaak van Vertrouwen – een presentatie die in zijn verhaal duidelijk maakte dat vertrouwen de zuurstof van het internet is. Zo was de vraag van Stephan om je WhatsApp te openen en je telefoon vervolgens aan je buurman te overhandigen. Dit bleek voor veel mensen nog niet zo eenvoudig.

Twitter cards & analytics

Na de twee keynotes was het moment aangebroken om ons op te splitsen. Er waren 4 categorieën waar iedereen uit kon kiezen: marketing & sales, hr & recruitment, communicatie en Do it Yourself.
Ik startte met de Do it Yourself sessie van Herman Couwenbergh (@Hermaniak) waarbij het vooral ging over de Twitter cards. Er is een verschil tussen ‘card’ en ‘sponsored cards’. De reguliere ‘cards’ zijn gratis te gebruiken en komt tot stand door een koppeling met je website. Kijk voor de details hiervoor op de Twitter Cards for developers.

De meerwaarde van deze cards is dat het extra informatie geeft als aanvulling bij een door jou geplaatste tweet. Hiermee val je op en is de kans op doorklik naar je website groter dan bij een normale tweet. Er zijn verschillende soorten cards, bekijk het complete Twitter cards overzicht

De koppeling met Twitter statistieken is dan snel gemaakt. Twitter statistieken is een fijne gratis tool van Twitter die je inzicht geeft in de prestaties van je tweets. Maar ook wie je meest gewaardeerde followers zijn, de demografische gegevens van je volgers en de apparaten waarmee ze je volgen.

Een aantal handige tools kwamen voorbij zoals Followerwonk waarbij je tweeps met elkaar kunt vergelijken en daaruit interessante feitjes kunt halen. Bijvoorbeeld welke tweeps volgen de mensen die je hebt geselecteerd om te vergelijken. Zijn die mensen misschien interessant voor jouw business om te volgen en interacteren?
Een nieuwe tool is Tweetchup. Op een fijne visuele manier geven ze jouw Twitter statistieken weer.

Traditioneel bedrijf en digitale marketing

De tweede sessie die ik bijwoonde was van Karlijn Krol (@KarlijnKrol) van PostNL. Zij vertelde hoe het eraan toe gaat in een grote logge organisatie als PostNL in haar functie als social business consultant.Aan de hand van een aantal quotes die ze in haar carrière bij PostNL voorbij hoorde komen liet ze ons op een leuke manier zien wat de gedachten waren van sommige mensen binnen het bedrijf. Sinds enige tijd doet PostNL alle social media activiteiten zelf. Dit zorgt ervoor dat ze zelf de controle en met name de cijfers goed kunnen monitoren en evalueren. Alle nieuwe campagnes worden gebaseerd op data, er wordt nog maar weinig afgegaan op het onderbuikgevoel.

Inspiratie verpakt in 140 slides

Een Do it Yourself sessie waar ik naar uitkeek was van Jordi van de Bovenkamp (@Jor_ID). Creative director van Boomerang create. Ja, dat zijn ook die mensen van de creatieve en originele Boomerang Cards.Maar daarnaast doen ze nog heel veel andere dingen zoals bijvoorbeeld social media content voor Heineken creëren. Zoals gezegd, in 140 slides neemt Jordi ons mee in een inspirerende rollercoaster aan grappige en rake content. Zeker de moeite waard om zijn presentatie eens door te bladeren om je te laten inspireren voor je eigen social media content. Mits dit natuurlijk wel bij je doelgroep past!

Psychologie & digitalisering

Dat waren de sessies. Tot slot waren de twee keynote speakers Mischa Coster en Steven van Belleghem aan de beurt. Beide heren hebben in de digitale wereld geen introductie nodig, maar voor wie ze nog niet kent, Mischa is mediapsycholoog en Steven schrijft boeken over de digitalisering waarin wij ons bevinden.

Mischa (@mcoster) neemt ons mee in de wereld van psychologie en geeft leuke feitjes en tips zoals: waar moet je profielfoto aan voldoen om sympathiek over te komen? Draag een bril, knijp ietwat met je ogen, lach en laat daarbij je tanden zien. Zo simpel kan het zijn.
Last but not least sluit Steven van Belleghem (@StevenVBe) de dag af met een inspirerende presentatie. Met quotes als ‘computers personaliseren, mensen maken het persoonlijk’ en ‘het internet zal verdwijnen’ heeft hij iedereens aandacht. Hij denkt dat Twitter het meest persoonlijk social media platform is en blijft omdat dit het dichtst in de buurt komt van persoonlijk contact. Met name door de video-functie die in Twitter zit is het makkelijk om snel te reageren om een tweet en dit toch op een persoonlijke manier te doen.

Samenvattend. Het eerste Twittercongres van Nederland was goed georganiseerd. Er waren goede sprekers die met nieuwe inzichten, nuttige tips en leuke casussen iedereen ongetwijfeld weer verder hebben kunnen helpen. En tot slot niet geheel onbelangrijk, er waren genoeg broodjes, hapjes en drankjes. Kortom, een congres dat voor herhaling vatbaar is. En wil je nog even terugkijken wat er zoal is gezegd en gebeurd? Zoek dan op Twitter naar #TwittercongresGerelateerde artikelen


Contentkalender 2020

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2020. Ideaal om...

Contentkalender 2019

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2019. Ideaal om...

Flexwerken in Athene

Zon, zee, strand en… laptop! Een keer per jaar gaan Jolanda en ik samen op werkvakantie en combineren daarmee...