Content marketing, Digitale Marketing, Social media

Infokaarten in Youtube? Zo werkt het

Infokaarten in Youtube? Zo werkt het

Youtube staat niet stil, sinds maart 2015 is er namelijk een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het online video platform: infokaarten. Maar de vraag is wat kun je ermee en vooral moet je er iets mee? In dit blog vertellen wij je meer over de mogelijkheden en voor- en nadelen van de infokaarten.

Wat zijn infokaarten?

Infokaarten zijn teksten die in beeld verschijnen via een pop-up. Het ligt dicht tegen de ‘bekende’ annotaties aan. Alleen is een annotatie in Youtbe een tekst die in principe continu in beeld kan blijven staan, infokaarten verschijnen via een bescheiden pop-up en blijven maximaal 5 seconden in beeld.Wordt er geklikt op de pop-up dan opent zich een kleine overlay met foto. Als hierop wordt geklikt wordt de bezoeker doorgestuurd naar de bestemming van de infokaart.Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de infokaart sneller wordt aangeklikt in vergelijking tot de annotatie. De pop-up springt in beeld en trekt daarmee de aandacht.Een belangrijk voordeel van de infokaart ten opzichte van de annotatie is dat infokaarten zichtbaar zijn op mobiele apparaten!

Infokaarten bestaan uit 5 varianten: merchandise, geld inzamelen, video en afspeellijst, bijbehorende website en giften van fans. Tot nu toe zijn er in de Nederlandse Youtube accounts slechts 4 varianten beschikbaar: bijbehorende website, geld inzamelen, merchandise en video of afspeellijst. De optie Giften van fans is tot nu toe alleen toegankelijk voor de landen Australië, Japan, Mexico en Verenigde Staten.

Als de infokaart voor bijbehorende website wordt gekozen is het belangrijk om te weten dat het alleen mogelijk is om een landingspagina op te geven van de website die is gekoppeld aan het Youtube kanaal.
Is het mogelijk om meerdere infokaarten toe te voegen aan een Youtube video?
Ja, er kunnen meerdere infokaarten aan een Youtube video worden gekoppeld met een maximum van 5 infokaarten.

De voordelen en nadelen op een rij

Voordelen

  • Een bescheiden pop-up in je video i.p.v. een grote tekstballon
  • De pop-up springt in beeld en zorgt daarmee sneller voor een klik
  • Infokaarten zijn zichtbaar op mobiele apparaten, in tegenstelling tot de annotaties

Nadelen

  • De pop-up is slechts 5 seconden in beeld en verdwijnt daarna
  • Heb jij andere nadelen ondervonden?

Hoe werken de Youtube infokaarten?

Wil je aan de slag met de infokaarten voor jouw video’s? Hier leggen wij stap voor stap uit welke handelingen je moet uitvoeren.

Log in op je youtube kanaal en kies voor de avatar rechts bovenin beeld. Klik op creative studio. Kies vervolgens voor de video die je wilt bewerken. Als je je in de bewerkingsmodus bevindt kies je voor infokaarten.
Kies voor de button infokaart toevoegen. Kies daarna bijvoorbeeld voor bijbehorende website. Voer je website in (let op, alleen mogelijk met de domeinnaam die is gekoppeld aan het youtube kanaal). Voeg een pakkende titel toe en geef een call to action op.
Er worden afbeeldingssuggesties aangeboden (op basis van de ingegeven url), ook is het mogelijk om zelf een afbeelding te uploaden. Kies voor kaart maken.
Een kaart wordt in de afspeelbalk getoond via een wit blokje, deze kun je verslepen naar een gewenst moment in de video. Let op dat infokaarten niet te dicht op elkaar staan.

Waarom moet ik gebruik maken van infokaarten?

Door infokaarten in te zetten hoeft de kijker niet achteraf te zoeken naar het product of de service dat voorbij komt in de video. De kijker heeft nu de mogelijkheid om direct door te klikken naar de betreffende informatie. Doordat deze functie zichtbaar is op mobiele apparaten is het goed om dit vooral in te zetten voor producten. Mensen oriënteren zich vooral via smartphone en tablet. Door deze kijkers de mogelijkheid te bieden om direct in contact te treden met je producten en diensten is de kans op conversie groter.

Door de infokaart ‘video of afspeellijst’ is het ook mogelijk om de kijker langer vast te houden en suggesties te geven naar soortgelijke video’s van jouw product of dienst.
Uiteraard zijn er per branche verschillende mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van de infokaarten. Twijfel dan ook niet en neem contact met ons op zodat wij je verder kunnen helpen.


Ilona Jut
Geschreven door
Ilona Jut

Oprichter van Branding & More en gedreven digital marketeer. Is erg geïnteresseerd in de combinatie tussen marketing en psychologie en schrijft regelmatig over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing.


Gerelateerde artikelen


Contentkalender 2020

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2020. Ideaal om...

Contentkalender 2019

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2019. Ideaal om...

Flexwerken in Athene

Zon, zee, strand en… laptop! Een keer per jaar gaan Jolanda en ik samen op werkvakantie en combineren daarmee...