Apps, Digitale Marketing

Bellen via instant messaging apps

Bellen via instant messaging apps

Waarom zou je willen bellen via instant messengers als Whatsapp, Skype of Facetime? Een telefoon om gewoon mee te bellen lijkt echt verleden tijd. Kon je voorheen bellen en sms-en met je telefoon, met de smartphone zijn daar ontelbare functies bijgekomen. Een categorie waar behoorlijk wat apps in zijn ontwikkeld is instant messaging. Voorbeelden van instant messengers zijn: Facebook messenger, iMessage, Facetime, Skype, Google Hang outs en Whatsapp. Op dit moment wordt 12% van alle telefoongesprekken gevoerd via instant messengers.

1 op de 5 belt via een berichten app

Vandaag heeft Multiscope een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat 1 op de 5 Nederlanders belt via een instant messaging-app. Door te bellen via deze apps worden je belminuten niet verbruikt. Maar ja, hebben we tegenwoordig niet allemaal het merendeel van onze belminuten over aan het eind van de maand?

Ook blijkt dat meer dan 50% van de Nederlanders wel eens heeft gebeld via een berichten-app. De helft daarvan denkt er steeds meer gebruik van te gaan maken en over drie jaar zelfs geen belminuten meer nodig te hebben.

Mocht je het nog nooit hebben getest – bellen via een berichtenapp – dan is dat echt geen schande. Iets minder dan de helft heeft het ook niet eerder gedaan en 14% geeft zelfs aan niet te weten dat dit tegenwoordig kan.

Meest gebruikte instant messaging apps om mee te bellen

 1. Whatsapp
 2. Skype
 3. Facetime
 4. Facebook messenger

86% van de mensen die wel eens heeft gebeld via een berichten-app, heeft dit in ieder geval gedaan met Whatsapp. Dit is opvallend aangezien Whatsapp pas sinds het begin van dit jaar de bel-functionaliteit heeft uitgerold. 19% geeft aan via Skype te bellen, daarna wordt er gebeld door Facetime en Facebook messenger.

Opvallend is dat vooral vrouwen en 18 tot 35 jarigen regelmatig gebruik maken van deze functionaliteit.

Voordelen van bellen via instant messaging

 • Bellen naar het buitenland is ‘gratis’
 • De apps zijn gratis te downloaden – vaak voor zowel mobiel als desk- / laptop
 • Je kunt zien of je contactpersoon online is
 • Geen vertraging op de lijn (whatsapp)
 • Je kunt elkaar zien terwijl je belt (facetime/skype)

Nadelen van bellen via instant messaging

 • Geen internetverbinding, geen telefoongesprek
 • Als je je instellingen niet aanpast kunnen je contactpersonen zien of je online bent

Waarom zou je zakelijk bellen via een berichten-app?

Voor veel organisaties kan het interessant zijn om bellen via instant messaging toe te voegen aan de gekozen communicatiemix. Twitter heeft al een goede reputatie opgebouwd als het gaat om de webcare van een organisatie. Het is een kanaal dat, met een beetje effort, persoonlijk overkomt. Om het nog een tikkeltje persoonlijker en betrouwbaarder te maken, is de toevoeging van een instant messaging kanaal zeker een aanrader.

Natuurlijk moeten hier de communicatieprocessen binnen de organisatie op worden ingericht en dient er in ieder geval tijdens kantooruren (en eigenlijk 24/7) iemand continue beschikbaar te zijn via dit kanaal.

Het voordeel hiervan is wel dat het zowel via een chat-functie als bel-functie kan worden ingezet. Is er een ernstige klacht dan kan een telefoontje – waarbij je elkaar kunt zien – net iets beter uitpakken door de persoonlijke touch, waardoor de pijn sneller kan worden verzacht.


Ilona Jut
Geschreven door
Ilona Jut

Oprichter van Branding & More en gedreven digital marketeer. Is erg geïnteresseerd in de combinatie tussen marketing en psychologie en schrijft regelmatig over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing.


Gerelateerde artikelen


Contentkalender 2020

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2020. Ideaal om...

Contentkalender 2019

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2019. Ideaal om...

Flexwerken in Athene

Zon, zee, strand en… laptop! Een keer per jaar gaan Jolanda en ik samen op werkvakantie en combineren daarmee...