Digitale Marketing

2016, het jaar van Digitaal Darwinisme: aanpassen of uitsterven

Digitaal Darwinisme

Darwinisme zelfst.naamw. [biologie]
1) evolutieleer die het ontstaan van de soorten tracht te verklaren door natuurlijke selectie
2) ontwikkelingstheorie

Het wordt bijna een ‘trend’: als professional aangeven wat de trends op jouw vakgebied voor het aankomende jaar worden. Ook ik deel mijn idee over de trends van 2016, voornamelijk om mijn klanten en relaties te informeren.

1. Digitale transformatie

In 2016 vindt de echte digitale transformatie plaats. Het jaar van Digitaal Darwinisme: aanpassen of uitsterven. Een proces dat enige tijd geleden ingezet is en waarbij bestaande bedrijven, branches en markten compleet op z’n kop werden en worden gezet. Bekende voorbeelden zijn Uber (taxibranche), AirBnB (hotelbranche), Nest (slimme thermostaat), en Netflix (films & series). Eén voor één hebben ze voor een 360 graden verandering gezorgd.

Waarom zijn deze bedrijven er ineens en waarom zijn ze succesvol?
Antwoord: Relevantie.

Zij richten hun processen in op de behoeften van de eindgebruiker.
Flexibiliteit is enorm belangrijk voor bedrijven. Net als het hebben van een samenhangende digitale strategie. Het is een basisvoorwaarde. Toch heeft (volgens Forrester) slechts 27% van de bestaande bedrijven een digitale strategie die beschrijft hoe ze toegevoegde waarde voor de klant kunnen creëren binnen de digitale economie. Hoe men dus relevant kan zijn.

2. Internet of things (IOT)

Internet of Things (IoT) gaat hand in hand met de digitale transformatie. IoT zijn semi-intelligente apparaten die in verbinding staan met het internet. Een voorbeeld is een sensor in de koelkast die de inhoud registreert van de koelkast en vervolgens producten op de online boodschappenlijst zet zodat deze automatisch besteld kunnen worden.

In 2020 zijn er volgens de voorspellingen meer dan 1 biljoen sensoren verbonden met het internet. Deze sensoren kunnen aanwezig zijn in zowel levenloze voorwerpen als in dieren en mensen.

De belangrijkste voordelen van IoT zijn van commerciële, sociale en persoonlijke aard. Efficiëntere processen voor het bedrijfsleven. Door een betere veiligheid in het verkeer en op het persoonlijk vlak zorgen IoT voor een aangenamer en veiliger leven.

3. Artificial Intelligence

Na jaren van data-verzameling worden er door de inzet van Artificial Intelligence nieuwe modellen en algoritmes gecreëerd. Dit resulteert erin dat werk wordt vergemakkelijkt en consumenten worden voorzien van een digitale personal assistent die ‘begrijpt’ wat de eindgebruiker wil. Dit bespaart tijd en geld op verschillende vlakken. Denk aan de personal assistent ‘Siri’ van Apple. Door een vraag te stellen zoekt de iPhone het antwoord op uw vraag. Dit proces wordt alleen maar verder doorontwikkeld en doorgevoerd in vrijwel alles.

Internet of Things zorgt voor een verdere verspreiding van de digitale wereld met de inzet van alle sensoren die connecten met het internet. Artificial intelligence zorgt ervoor dat alles een eigen digitale identiteit krijgt die in bepaalde gevallen ook autonoom kan handelen.

Om duidelijk te krijgen hoe het was voor de digitalisering van onze maatschappij heeft Sogeti alles mooi op een rij gezet:

4. Micro Moments

Een nieuwe term van Google: Micro moments. Dit zijn de (kleine) contactmomenten waarbij consumenten meer willen weten, ergens naartoe willen of bijvoorbeeld iets willen kopen. Alle contactmomenten moeten naadloos op elkaar aansluiten, op elk apparaat en op ieder kanaal. Het is niet de technologie die centraal staat, maar de bijdrage aan de klantgerichtheid – en dus relevantie die een bedrijf kan behalen.
Uit onderzoek van Google blijkt dat 82% van de consumenten in de winkel nog een smartphone erbij pakt om te beoordelen of ze overgaan tot aankoop. Wat samenkomt bij de Micro moments zijn de factoren context, direct contact en voornemen. Wees nuttig, snel en ben gewoon aanwezig.

5. Online video

Van alle content vormen is online video nog steeds hét middel met een enorme groei. Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen in de wereld van video. Zo wordt er al een tijdje ingezet op animatie video’s, wordt er gewerkt met drones en worden er in Youtube regelmatig nieuwe features uitgerold. Voor 2016 worden de video’s ook steeds meer ingezet voor advertenties. De TrueView-family is behoorlijk uitgebreid en steeds meer bedrijven weten hier hun weg in te vinden. Naast de advertenties voor het afspelen van een Youtube video worden er nu ook voorgestelde video’s getoond én Google start met video advertenties binnen de zoekresultatenpagina van Google. Naast tekstadvertenties komen er dan straks dus ook video’s. Het statische verdwijnt meer naar de achtergrond. Door beleving in de video te leggen wordt adverteren steeds minder storend voor de ontvanger.

6. Livestreaming

Direct en snel contact via livestreaming van Blab, Periscope of Meerkat? Het wordt steeds gemakkelijker om direct en persoonlijk klantcontact te hebben. De eerste bedrijven zijn dit jaar gestart met de inzet van livestreaming via bovengenoemde platformen. Livestreaming kan bijvoorbeeld uitstekend worden gebruik voor discussies, live workshops, webinars en interviews om direct informatie van de (eind)gebruiker te ontvangen. Maar ook kan het worden ingezet voor Q&A’s of om mensen een indruk te geven van het bedrijf a la ‘behind the scenes’. Daarnaast werkt het goed om mensen te laten zien hoe een product bijvoorbeeld werkt. Genoeg kansen voor bedrijven om direct in contact te treden met de doelgroep via livestreaming apps als Blab, Periscope of Meerkat.

7. Mobiel blijft groeien

Alle devices moeten goed te benutten zijn als de klant in contact wil komen met een bedrijf, dat mag duidelijk zijn. Dit jaar (2015) registreerde Google voor het eerst meer mobiele dan desktop bezoekers. Mobiel is nog steeds enorm aan het groeien, dat blijkt o.a. uit onderstaand figuur.

App Indexing
82% van de tijd die mensen aan hun smartphone besteden, brengen ze door binnen ‘native apps’. Iets wat niet direct toegankelijk is in Google search, daar brengt Google binnenkort verandering in. App indexing wordt gelanceerd. Hiermee wordt de informatie in apps wel toegankelijk voor Google search. Informatie uit de app wordt benaderbaar maar het is nog steeds nodig om de app te installeren voordat men verder kan lezen. Nu experimenteert Google met app streaming zodat de native app volledig worden nagebootst binnen de browser.


Adverteren op mobiel
Eerder werd adverteren al genoemd bij het thema online video. Ook adverteren op mobiel wordt enorm in 2016 en gaat desktop advertising overtreffen. eMarketer geeft aan dat meer dan 51% van alle digitale marketing in 2016 mobiel is.


Mobiel betalen wordt de norm
In de afgelopen jaren zijn systemen als Apple Pay en de NFC chip gestart met contactloos betalen. Deze ontwikkeling zal in 2016 echt doorzetten en mainsteam worden. De eerste retailers spelen al op deze ontwikkeling in en koppelen hun loyaliteitsprogramma aan deze betaalmogelijkheid.

​Onze boodschap

Met de juiste ingrediënten gaan we de doelen van 2016 behalen! Wilt u weten welke ingrediënten u nodig heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!


Ilona Jut
Geschreven door
Ilona Jut

Oprichter van Branding & More en gedreven digital marketeer. Is erg geïnteresseerd in de combinatie tussen marketing en psychologie en schrijft regelmatig over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing.


Gerelateerde artikelen


Contentkalender 2020

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2020. Ideaal om...

Contentkalender 2019

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2019. Ideaal om...

Flexwerken in Athene

Zon, zee, strand en… laptop! Een keer per jaar gaan Jolanda en ik samen op werkvakantie en combineren daarmee...